Hercule / 2001

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/907045/hercule-2001 Clipboard CopyAbout this office2001OfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMondorf-les-BainsLuxembourgPublished on December 04, 2018Cite: “Hercule / 2001” 04 Dec 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Maxime Delvaux+ 34Curated by María Francisca González Share Architects: 2001 Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/907045/hercule-2001 Clipboard Manufacturers: AGC, Berker, Bulthaup, Keller, SchücoSave this picture!© Maxime DelvauxRecommended ProductsDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcDoorsLonghiDoor – HeadlineText description provided by the architects. Named after local hero John “Hercule” Gruen for its robust strength, the volume emerges fiercely from the ground like the tip of an iceberg: the stepping of the plot, a residual portion of land situated between an old farm-house and a suburban villa, drove the design, breathing a strong sense of grounding into the site.Save this picture!ConceptSave this picture!AxoRather than working against the topographical constraint, the natural context helped to determine the layout of the home’s three levels as they step down the slope. The basement gathers all the technical functions, including the garage; the entrance, the wardrobe, the laundry room, the fitness & spa area, the wine-cellar and the kitchen, as well as the dining-room and the living area, both of which are arranged in a single space of 14 x 6m, and open completely on the south-west side via a patio.Save this picture!© Maxime DelvauxThese dimensions are repeated on the upper two floors, which accommodate the bedrooms and bathrooms. Designed according to an essential aesthetic, they are included in a compact volume that represents the only visible part of the building from street level. In this way, the architects attained maximum privacy and minimized the building’s visual impact over ground.Save this picture!© Maxime DelvauxSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Maxime DelvauxSave this picture!1st floor planDifferent approaches define the façades. To the south, a blind béton brut wall works as a beam for the upper two floors, in order to prevent the need for a column in the living room, while the north elevation presents punctual openings onto the garden, framing different landscape elements through furniture-windows. The east and west façades, oriented towards the street and the garden, are treated as curtain walls with a solar protective glass. Reflecting both suburban and landscape contexts, the house blends in with its surroundings.Save this picture!© Maxime DelvauxThe radicalism of the project is further expressed through the lack of finishing: “The project results in a multifaceted artefact, an architectural bastard, dealing with the context complexity and defining vital spaces for a young family in the 21st century”, asserts Philippe Nathan, founder of 2001.Save this picture!Cross sectionSave this picture!Longitudinal sectionOnly the main structural elements are visible, and are enhanced through the use of formwork or sanding. The resulting austerity, which is unusual for contemporary domestic standards, underlines the essence of the project: the minimal quality of the interiors fosters a relationship with the context. The design facilitates the appropriation and the application of timeless architecture by its users in their daily lives.Save this picture!© Maxime DelvauxProject gallerySee allShow lessAlvaro Siza’s Iberê Camargo Foundation Through the Lens of Ronaldo AzambujaArticlesSustainable Startup Beats out BIG, Henning Larsen for a New Eco-Village in CopenhagenArchitecture News Share Luxembourg Projects Hercule / 2001Save this projectSaveHercule / 2001 CopyHouses•Mondorf-les-Bains, Luxembourg 2018center_img Area:  446 m² Year Completion year of this architecture project Year:  Houses “COPY” Photographs:  Maxime Delvaux Manufacturers Brands with products used in this architecture project Hercule / 2001 Photographs “COPY” ArchDailylast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *