Condeixa House / BAAU + Diego Inglez de Souza

first_imgManufacturers: AutoDesk, Sika, Nemetschek, CS Coelho da Silva, MC Murta ArchDaily Project Team:Stella Bacoccoli, Gonçalo Maçães, Rita Vieira da Silva, Simone Cera, Patrícia CoelhoClient:Diego Inglez de SouzaEngineering Structures:NCREPEngineering Hydraulics:KinetikaEngineering Electricity:KinetikaEngineering Telecommunications:KinetikaEngineering Fire Safety:KinetikaEngineering Thermal:KinetikaEngineering Acoustic:KinetikaGeneral Construction Company:Coimbra Martins e AssociadosWoodwork:MovialvaCity:Condeixa-a-NovaCountry:PortugalMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Attilio FiumarellaRecommended ProductsPartitionsC.R. Laurence487 Series Interior Office PartitionPartitionsFlorenseDividing Doors – PrismaDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Text description provided by the architects. Located in the old part of Condeixa-a-Nova, a historical town in the Coimbra region, this house belonged to a Portuguese family that immigrated to Brazil in the 1960s. For three decades the house was in ruins until recently a great-grandson got the opportunity of rebuilding it. The owner, an architect graduated in FAU-USP, comments on the experience of the design and building process, which ended up being an exchange of knowledge and experiences with the local architect in charge, Bernardo Amaral from BAAU, an architecture office based in Porto.Save this picture!© Attilio FiumarellaSave this picture!Floor PlansSave this picture!© Attilio Fiumarella“ Rebuilding the house that belonged to my great grandfather was an opportunity to get in touch with the traditional construction techniques in central region of Portugal; through its ruins, by preserving the use of the original materials, replacing with new and more efficient components and by maintaining the main traces of the design of the original house. The transatlantic endeavor was also an opportunity to understand how a building site of a small reconstruction in the historical center of a Portuguese village works, as well as getting to know the national support policies  for building rehabilitation in historical centers.”Save this picture!© Attilio FiumarellaThe house consisted originally of two independent volumes, summing up 49 m2 of floor area. The main volume consisted of a first floor and an attic marked externally by a vertical wall with ceramic tiles. The smaller volume had two floors. The first floor was connected with the main building, but the ground floor was autonomous, with an entrance from the street. The design strategy was to keep the existing external stone walls as well as its openings, uniting the two volumes on the ground floor and adding a second floor with ceramic tiles on the wall and roof.Save this picture!© Attilio FiumarellaOn the main volume, we placed the living room and the two bedrooms, while the kitchen, toilet and a roof terrace were located on the smaller building. The light well and the staircase break up the small dimensions of each floor, by uniting physically and visually the three levels of the house. With and helical, irregular shape, this staircase was inspired by the project of Lina Bo Bardi, an Italian architect that lived and worked in Brazil – the transformation of an old manor in Salvador into the Modern Art Museum of Bahia. Save this picture!© Attilio FiumarellaDeparting from different architectural references and design methodologies, this project reveals traces of the education and experience of both architects, who had not worked together before, but shared references and reflections in the theoretical field, namely from their doctoral research. By integrating Portuguese and Brazilian architectural references, this work reflects the permanent dialogue between Portugal and Brazil with different historical times, different traditional and contemporary building technologies and a direct relationship between building site, memory, and project.Save this picture!© Attilio Fiumarella Arquitetos: Bernardo Amaral Arquitectura e Urbanismo, Diego Inglez de Souza Area Area of this architecture project Save this picture!© Attilio Fiumarella+ 22Curated by Matheus Pereira Share 2019 Lead Architects: “COPY” “COPY” Condeixa House / BAAU + Diego Inglez de SouzaSave this projectSaveCondeixa House / BAAU + Diego Inglez de Souza Year:  Area:  130 m² Year Completion year of this architecture project Portugalcenter_img Houses Condeixa House / BAAU + Diego Inglez de Souza ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/931797/condeixa-house-baau-plus-diego-inglez-de-souza Clipboard CopyHouses, Renovation•Condeixa-a-Nova, Portugal Projects CopyAbout this officeBernardo Amaral Arquitectura e UrbanismoOfficeFollowDiego Inglez de SouzaOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationCondeixa-a-NovaResidential ArchitecturePortugalPublished on January 16, 2020Cite: “Condeixa House / BAAU + Diego Inglez de Souza” [Casa Condeixa / Bernardo Amaral Arquitectura e Urbanismo + Diego Inglez de Souza] 16 Jan 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Attilio Fiumarella Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/931797/condeixa-house-baau-plus-diego-inglez-de-souza Clipboard Bernardo Amaral, Diego Inglez de Souza Project gallerySee allShow lessRecycling Station / AIX ArkitekterSelected ProjectsThe Steven Holl-Designed Kinder Building is Scheduled for Opening on the First of No…Architecture News Sharelast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *